Big cat team

Het is alweer een hele tijd geleden sinds ik voor het laatst iets heb geschreven en ondertussen hebben we al veel van Vietnam en Sri Lanka gezien. Deze blog gaat echter over de speciale maand die we daarna nog hebben gehad. Maar ik heb natuurlijk genoeg verhalen te vertellen voor degene die een keer benieuwd zijn naar de rest!

Afgelopen maand hebben we vrijwilligerswerk gedaan bij Safari park open zoo in kanchanaburi,Thailand. Dat men in Azië anders met dieren omgaat dan wij in Nederland gewend zijn dat was ons al duidelijk, en dit was jaren geleden ook erg duidelijk te zien in dit safari park. Vandaar ook dat, na een bezoekje aan het park, een Engels stel hier iets aan wilde gaan doen. Zij hebben een vrijwilligersproject op gezet om de leefomstandigheden van deze dieren te verbeteren. Dit is nu vier jaar geleden en ze zijn ondertussen al erg ver gekomen. Afgelopen vier weken hebben wij hier ook aan mee mogen helpen en dit was een bijzondere en onwerkelijke ervaring. Wij hebben deel uitgemaakt van het 'big cat team' waarbij we de zorg hadden over vier luipaarden, een tijger en een leeuw tussen de 6-12 maanden oud.
Zes katten die al aardig groot zijn, maar nog steeds niks lievers doen dan de hele dag spelen. Niet voor niks dat we dus de eerste keer toch nog wel zenuwachtig hun 'tuin' binnen stapten. Maar deze zenuwen verdwenen al snel toen we de katten beter leerden kennen, en zij ons.
Dat ze ons ook begonnen te vertrouwen nam niet weg dat ze het nog steeds geweldig vonden om op ons te springen, en vooral de luipaarden zaten graag in onze nek. Het was dus goed opletten waar ze uithingen, anders werd je zo verrast door een luipaard die iets aan je kapsel wilde doen.
Nadat we elke ochtend gewekt werden door het gebrul van de leeuwen in de safari was het tijd om de hokken een goede schoonmaakbeurt te geven en de beesten te voeren. Hierna werden de luipaarden uitgelaten, een van mijn favoriete bezigheden van dag! Dan namen we ze gezellig mee de jungle in waar we meegetrokken werden voor een stukje rennen, we samen een klimrek beklommen en een kijkje namen bij het meer. De rest van de dag was er altijd genoeg te doen, maar waren we wel vrij om te kiezen waar we aan wilden werken. Dit kon vanalles zijn, van een verkoelende duik nemen met de tijger tot speelgoed maken voor in de hokken tot het opknappen van het park.
Al waren we, met de dagelijkse veertig graden, ook vaak te vinden in de schaduw in de tuin met een luipaard op onze schoot.
Op deze manier vlogen de dagen voorbij en als de katten weer een puinhoop van hun nachthokken gingen maken was het voor ons tijd voor een bord met rijst en kip. De avonden brachten we door met de rest van de vrijwilligers bij het huis, in het meer of bij de dichtstbijzijnde stad om de rijst eens af te wisselen met een westerse maal.

Ook hadden we volop de mogelijkheid om tijd door te brengen met de andere dieren in het park. Zo waren we in onze pauzes vaak te vinden bij de kleintjes en konden we de giraffes en zebra's met de hand voeren. De struisvogels en apen ontweken we liever ;).

Uiteindelijk hebben we vier geweldige weken gehad vol met bijzondere dieren en bijzondere mensen. Maar ondanks dat er al zo veel bijzondere mensen naar het park komen om te helpen, moet er ook nog heel veel gedaan worden. Dus lijkt het je wat om te zwemmen met een tijger, welpjes de fles te geven en te zien hoe klein je eigenlijk lijkt als je recht naast een giraffe staat? Maar vind je het ook niet erg om de vele hokken schoon te maken en dagelijks je blauwe plekken en krassen te moeten tellen (Het blijven natuurlijk wilde dieren)? Neem dan eens een kijkje op de site van het project: safarivolunteer.com. Of je nou voor een lange tijd wil gaan of voor drie dagen tijdens je rondreis door Thailand langs wil komen, alle hulp word enorm gewaardeerd. Ik zou het zeker aanraden!

Laatste foto's

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer