Cambodja!

Ondanks dat we ondertussen al weer een week in Vietnam te vinden zijn hebben we ook een super tijd gehad in Cambodja. Dit wil ik dan natuurlijk ook graag nog met jullie delen!

 Onze reis door Cambodja zijn we gestart in de stad Siem Reap. Dit is een erg gezellige stad met de wereldberoemde tempels van Angkor Wat als toeristische hoogtepunt. Bij deze tempels is het ook een 'must' om hier een keer de zonsopgang te bekijken. Het was er erg druk zo op de vroege ochtend maar ook ons is het gelukt om, tussen de vele chinezen door, een mooie foto te maken.                                                                           Ook in de straten van Siem Reap heerst er een gezellige drukte met weer veel plekken om heerlijk te eten. Nadat de schorpioen in Bangkok al geproefd is was het hier dan ook tijd om ons te wagen aan het slangenvlees. Ondanks dat het een stuk makkelijker weg te krijgen was dan de knapperige schorpioen, kan ik het jullie nog steeds niet aanraden ;) 

  In deze stad hebben we ook de organisatie 'WithLocals' ontdekt. Dit is een start-up van eindhovense ondernemers om toeristen in Azië en Europa in contact te brengen met locals. Op deze manier ga je met iemand van de lokale bevolking op pad zonder dat er een reisorganisatie aan te pas komt. Zo blijft het kleinschalig en kom je op plekken waar toeristen normaal nooit komen, maar zo komt het geld ook terecht bij de mensen die het vaak heel hard nodig hebben. Doordat we met de locals op pad zijn geweest hebben we in Siem Reap, maar ook in Battambang, erg veel van het echte leven in Cambodja gezien. Van bezoekjes aan de familiebedrijven met verschillende soorten handarbeid, kleine marktjes en vissersdorpjes tot aan een rondleiding op een schooltje. 

Zo heb ik ook wel te maken gehad met mijn eerste echte cultuurshock. Dit kwam vooral door het gebrek aan hygiene. De straten liggen er vol met afval en overal wordt er plastic verbrand, maar wat ik vooral schokkend vond waren de enorme hopen vlees en vis die in de felle zon, zonder koeling op de grond liggen tot ze verkocht worden. Dat er beestjes overheen lopen lijkt de locals niet de storen. De bevolking zegt 'smells bad, tastes good'; met dat eerste ben ik het zeker eens, maar over de smaak ga ik toch maar liever niet oordelen :)   

Na de stad Battambang zijn we naar de hoofdstad Phnom Penh gegaan. Hier zijn de gevolgen van de burgeroorlog nog duidelijk zichtbaar.  Je kan deze stad dan ook niet verlaten zonder je je hier in beetje in te verdiepen. Wij zijn naar de killing fields en naar het genocide museum geweest. Ondanks dat we waarschijnlijk allemaal van de oorlog afweten, zorgt de geografische maar waarschijnlijk ook de culturele afstand er voor dat we er in Nederland toch minder mee bezig zijn. Maar als je rondom de massagraven loopt en je op verschillende plekken nog wat vergane kledingstukken boven de grond uit ziet steken, is het bijna niet te geloven dat deze oorlog zich nog maar veertig jaar geleden heeft afgespeeld. Maar juist het vele beeldmateriaal dat er van over is gebleven maakt duidelijk dat het toch echt wel zo is. Onder de leiding van Pol Pot is tussen 1975 en 1979 een kwart van de bevolking op gruwelijke wijze om het leven gekomen en nog steeds blijft de Cambodjaanse bevolking de horror er van ondervinden. De aanhoudende armoede en de vele amputaties als gevolg van later ontplofte landmijnen zijn hier voorbeelden van.  

Na deze indrukwekkende dagen zijn we door gereisd naar de kust van Cambodja. Hier zijn we onze dagen doorgekomen met witte stranden, boottochtjes, snorkelen, zwemmen tussen lichtgevende plankton en het barbecuen van onze eigen gevangen vis. Maar ook zonder internet, elektriciteit en mét ratten.  Tijdens de kerst werden er sneeuwpoppen gemaakt van het witte zand en was een bikini gecombineerd met een kerstmuts de mode van de dag, toch wel een andere kerst dan dat we gewend zijn!   

Alhoewel we graag langer op deze eilanden waren gebleven zijn we na de kerst toch in de bus naar Vietnam gestapt. Onderweg zijn we een tijdje opgehouden door onze, met illegaal fruit, smokkelende buschauffeur, maar we zijn er gekomen! 

Laatste foto's

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer