Same same, but different

'Same same, but different', waarschijnlijk een van de meest gebruikte zinnen door de Thaise bevolking naar de toeristen toe (Oke, op 'where you go' na dan ;)). In Thailand doen ze niet zo moeilijk, er zijn minder regels en alles gebeurd op een heel relaxte manier. Of het nou gaat om een vervoersmiddel of een gerecht, bijna alles kan. Ondertussen zijn we al wel gewend aan deze manier van leven en staan we er niet meer van te kijken als we ons met z'n 10'en achter op een laadbak moeten proppen.

Bij mijn vorige blog zijn we geëndigd op het eiland van Koh Phi Phi. Na de drukke eerste twee weken zijn we doorgegaan naar het rustigere Koh Lanta. Hier hebben we een aantal dagen van de zon en van de omgeving genoten. Echter zijn we niet op reis om de hele dag op het strand te liggen dus na een paar dagen zijn we via Krabi doorgevlogen naar het noorden van Thailand. We merkten gelijk dat dit een heel andere omgeving is als in het zuiden. We zijn begonnen in Chiang Mai waar we de mooie stranden hebben omgeruild met een bruisende en een door cultuur ondergedompelde stad. Overal waar je loopt zie je tempels en monikken. Maar daarnaast is ook het eten in deze stad erg belangrijk. Er zijn verschillende ' night markets'  waar je je buik rond kan eten. In Chiang Mai zijn we dan ook met een echte Thaise kookcursus begonnen. Ondanks dat het vaak iets te spicy is voor mij was het erg leuk om de gerechten te leren. Onze lerares wist heel veel over de Thaise keuken en cultuur en ook zij heeft de zin 'same same, but different' erg vaak gebruikt. Het was ons al snel duidelijk dat ze hier niks afwegen. Zolang het maar genoeg is, dan is het goed. Dus als er iemand is die van de Thaise keuken houd, ik heb over een aantal maanden een proefpersoon nodig!

Nadat we ons genoeg met het eten hadden bezig gehouden was het weer tijd voor een tweedaagste trekking. We hebben gehiked, geraft en olifanten gewassen in de rivier. Maar het allerleukste van de tocht was dat we hebben geslapen bij een thaise 'longneck' stam. We hebben met ze gedanst, met ze bij het kampvuur gezeten en vooral heel veel met de kinderen gespeeld. We vonden het fijn dat we op deze manier een kijkje in hun primitieve leven hebben kunnen nemen. We waren erg welkom en het gevoel dat we daar als ' toerist'  waren was al snel verdwenen. Toch gaf het ook een dubbel gevoel met zich mee. We hadden veel contact met een meisje van 11 jaar oud met al 8 ringen om haar nek. Ze gaat niet naar school en ze zal de ringen nooit kunnen verwijderen zonder een zware operatie aan te gaan. Dit meisje zal ik niet snel vergeten. 

Na de levendige stad Chiang Mai wilden we graag door reizen naar het kleinere stadje Pai. Dit wilden we echter een keer op een andere manier doen en daarom hebben we voor een paar dagen scooters gehuurd. Hiermee zijn we in een aantal dagen op en neer gegereden naar Pai. Dit was echt een ontzettend leuke manier van reizen. Je ziet zo veel meer dan dat je in een busje zit. We zijn op plekken gekomen waar normaal bijna geen toerist komt en we zijn door abenbenemde natuurgebieden gereden. Het voordeel van deze manier van reizen is ook dat je kan stoppen waar je maar wilt. Zo zijn we verdwaald geraakt op een bananenplantage, hebben we gebaden in warm water bronnen en hebben we gespeeld met de locals. Het was een hele tocht maar zeker de moeite waard.

Ondertussen is onze laatste dag in Thailand aangebroken. Vanaf morgen zitten we voor twee dagen op een boot richting Laos. Ik ga Thailand zeker missen, maar we zullen zien wat de komende tijd weer met zich mee brengt!

Laatste foto's

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer